آشنایی با رشته برنامه نویسی و در آمد آن
programming یا برنامه نویسی کامپیوتر یک حوزه شغلی محبوب و جهانی :
برنامه نویسی به معنای دستور سازی است ؛ درواقع فرد برنامه نویس با استفاده از زبان های برنامه نویسی ، کدهایی را می نویسند و آنهارا برای اجرا به کامپیوتر می دهد ؛ این مانند آن است که شما دستور پخت یک کیک را به یک فرد بدهید تا آن را بپزد . حال با برنامه نویسی این دستور به یک قطعه الکترونیکی یا یک وسیله داده میشود و آن وسیله آن دستور را مانند یک آشپز اجرا می کند . برای مثال یک ربات بدون اینکه دستور سازی شده باشد ، هیچ کاری نمیکند و اما این دستور توسط برنامه نویس انجام میشود .
حال که با مفهوم برنامه نویسی و کارکرد آن آشنا شدیم ،به بررسی رشته برنامه نویسی میپردازیم .
از چه رشته هایی میتوانیم وارد رشته برنامه نویسی شویم ؟
به طور کلی از دو طریق می توان به رشته کامپیوتر نرم افزار که بخشی از آن برنامه نویسی است و شمارا به آن میرساند ،وارد شد :
راه اول :
در دبیرستان ، رشته ریاضی فیزیک را انتخاب کرده و سپس در دانشگاه با کنکور یا بدون کنکور به رشته کامپیوتر ( نرم افزار ) وارد شد .
راه دوم :
در هنرستان ، رشته کامپیوتر را انتخاب کنید و از همان اول با پایه برنامه نویسی آشنا شد و سپس در دانشگاه وارد رشته کامپیوتر ( نرم افزار ) شد .
هر کدام از این راه ها مزایا و معایب خود را دارد که هر فرد باتوجه به علاقه و شرایط می تواند انتخاب کند .
نکته : لازم به ذکر است که بدانید برا ی برنامه نویسی شدن ، لزوما نباید در دانشگاه تحصیل کرد بلکه می توان با کلاس های آزاد آموزشی هم به این مهارت رسید ولی تحصیلات دانشگاهی هم مزایایی دارد از جمله اینکه شما برای ثبت شرکت و یا گذراندن سربازی در شرکت های دانش بنیان و یا حتی کار در بعضی از شرکت ها نیازمند مدرک دانشگاهی هستید .
اما مسئله ی مهم تر این است که تحصیلات دانشگاهی به تنهایی کافی نیست و شما برای اینکه بتوانید یک برنامه نویس موفق شوید ،به تلاش و پشتکار و همچنین گذراندن یکسری کلاس ها و آموزش ها خارج از بستر دانشگاه نیاز دارید .
در زمان های قدیم تر دسترسی به این آموزش ها آسان نبود اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و اینترنت شما میتوانید این آموزش ها را به صورت مجازی و حتی گاهی رایگان در اختیار داشته باشید .
رشته برنامه نویسی چه شاخه هایی دارد ؟
تنوع در شاخه های مربوط به برنامه نویسی زیاد است و این که شما به کدام یک از آنها وارد شوید بستگی به علاقه خودتان دارند .
برخی از محبوب ترین و پرتقاضا ترین حیطه های برنامه نویسی :
1 . توسعه دهنده و مهندس نرم افزار
2 . توسعه دهنده سمت کلاینت (front end)
3 . توسعه دهنده سمت سرور (backend)
4 . توسعه دهنده full stack
5 . مهندس توسعه و عملیات
6 . معمار نرم افزار
7 . دانشمند داده
8 . مهندس پایگاه داده
9 . مهندس امنیت سایبری
10 . توسعه دهنده بازی
11 . مهندس سیستم
12 . توسعه دهنده اپلیکیشن موبایل
برخی از مشاغل به رشته برنامه نویسی احتیاج دارند اما برنامه نویسی وظیفه اصلی آنها نیست مانند تحلیل گر کسب و کار و سیستم ، تحلیلگر وب و متخصص سئو و ...
بازار کار برنامه نویسی در ایران و خارج از آن :
بازار کار این رشته نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا روز به روز در حال پیشرفت است . این حرفه جز پردرآمد ترین مشاغل مرتبط با فناوری به حساب می آید.
آینده بسیار روشنی برای این رشته پیش روی شماست .
در آمد برنامه نویسان چقدر است ؟؟
عوامل متعددی از قبیل میزان مهارت ، نوع مهارت ، نوع شرکت ، میزان تحصلات ، میزان سابقه کاری و ... در آمد یک برنامه نویس را تعیین میکند . اما اتفاق خوب این است که شما حتی با مهارت متوسط و سابقه کم هم حقوقی بیش از وزارت کار را میتوانید داشته باشید و البته این باز بستگی به پشت کارتان دارد ولی جالب است بدانید که این درآمد با کمی تلاش و به روز رسانی خود میتواند چندین برابر یک فرد هم سابقه خود ولی در حرفه ی دیگر بشود .
در حال حاضر یک برنامه نویس خوب میتواند در آمد ماهانه 30 میلیون را به طور متوسط داشته باشد . هر شاخه برنامه نویسی در آمد مختص به خود را دارد و معمولا نمیتوان برای همه یک نسخه را پیچید .